HR sadržaji na mejl | O nama
Štampaj | Preporuči | Pretraga sajta
 

MojTim blog

tema: / autor

po naslovu:

15
Dec

Ko pita ne skita


Razmišljajući na slobodnu temu - u ŠTA IT kompanija treba da investira kako bi privukla i zadržala kadrove koji su joj potrebni - rađale su se različite fenomenalne i kreativne ideje. Ali na svu našu sreću nismo se pravili pametni da razmišljamo  njihovim glavama, već smo se odlučili da ih pitamo. Rezultati istraživanja su blago rečeno bili iznenađujući.

Kada spomenete ljudima u našoj zemlji i kažete -on radi kao programer u IT industriji, prva asocijacija je - blago njemu, on ima dobru platu. Kada HR razmišlja šta da unapredi i pruži IT zaposlenima, fokus mu je  primarno na nematerijalnoj motivaciji. Pogrešno, pogrešno i pogrešno!

Dobar odnos prema zaposlenima se i dalje neguje i održava, to je nešto što se sada već odavno i potpuno podrazumeva. Svakako IT profesionalci zato ni ne napuštaju kompaniju, oni su nematerijalnim faktorima zadovoljni. Nezadovoljstvo se krije, verovali ili ne, u materijalnim faktorima – oni žele bolje plate, bolje uslove, bolje bonuse. Jedan od glavnih razloga za to je što IT profesionalci u današnje vreme vrednuju svoje znanje na globalnom tržištu rada na kojem se sve lakše i spremnije plasiraju.  

Drugi ne manje važan razlog može biti, onako kako smo ga mi shvatili - otpor naših IT profesionalaca prema outsourcing-u, kao nižem obliku stručnog rada.Ukoliko ipak neko od vaših IT zaposlenih želi da ode u inostranstvo, shvatite to kao opštu datost –  74% je izjavilo da želi da ode u inostranstvo da radi ako ih nešto privuče.  To „nešto“  ima eksterni karakter (uređena država, normalna politička i ekonomska situacija, dobro školstvo, dobri uslovi za odgajanje dece...) faktori na koji ne možete uticati, i interni faktori: na koje se može uticati: interesantniji posao, projekti kakvih nema u Srbiji (možda i može da ih ima?).  Velikih  razlika u pogledu želje za radom u inostranstvu  između juniora, seniora i srednjeg nivoa IT profesionalaca nema.

Pogledamo zajedno odgovore na  ključna pitanja.

1.Ukoliko IT poslodavac želi da privuče kadrove koji su mu potrebni šta je potrebno konkretno da uradi?

  • Da pruži  više plate u odnosu na plate koje su prisutne na našem tržištu, da obezbedi nove i izazovnije projekte i više pozicije za kadrove koji žele da napreduju.


2.Ukoliko IT poslodavac želi da zadrži kadrove koji su mu potrebni šta je potrebno konkretno da uradi?

  • Da pruži  više plate u odnosu na plate koje su prisutne na našem tržištuda plati prekovremeni rad (ili je dao toliko dobra primanja da zaposleni smatraju da je nepotrebno da se još i prekovremeni rad dodatno plati), uvede adekvatniji bonus sistem (potrebno je utvrditi da li to znači češće, ili je potrebno otkriti nove parametre koje ćemo podsticati i nagrađivati),ponudi  unapređenje na pozicije za zaposlene koji su dostigli sledeći razvojni nivopermanentno obučava postojeće zaposlene, kako bi imali što stručniji tim, podigne kriterijume selekcije kadrova - kako bi selektovao što kvalitetnije ljude i  na taj način kreirao imidž poslodavca gde rade visoko kvalitetni kadrovi.


3. Da li su IT zaposleni podjednako zadovoljni radom u domaćim i stranim IT firmama?

  • Nisu. Zadovoljniji su radom u stranim firmama .I da ne dužimo, ceo izveštaj možete preuzeti ovde.


I za kraj, naša osnovna preporuka je da što pre uvedete promene unapređenja, ali pre nego što uvedete bilo kakvu HR promenu u vašoj kompaniji, prvo uradite istraživanje :pitajte svoje zaposlene o potrebama i nikako ne zaboravite Želje, zatim razmotrite rezultate i kreirajte Vaše HR sisteme koji najbolje odgovaraju vašim trenutnim zaposlenima i ciljevima koje planirate da ostvarite.


Verujem da je sada jasno zašto istraživanje. Ko bi još pretpostavio da je najbolje plaćena idustrija u zemlji nezadovoljna platama?

 

 

Sandra Prvulović

Postavljeno: 15.12.2014
Br pregleda: 3228
Komentari (0)

Vremeplov pretraga

Teme bloga

Autori bloga

Poslednji komentari

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Upravo sam primio 70.000€ jutros od tvrtke koja je strahovala od Boga ovdje je e-mail za kontakt ako trebate pravi kredit : suntrustfinancialhome@gmail.com...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Poštovani dragi klijente, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li u bilo kojem financijskom neredu ili trebate sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za početak lijepog mal...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com (...