HR sadržaji na mejl | O nama
Štampaj | Preporuči | Pretraga sajta
 

MojTim blog

tema: / autor

po naslovu:

15
Mar

Ko su najpoželjniji poslodavci u Srbiji i koliko ste im sličniKako je istraživanje Najpoželjniji poslodavac u Srbiji u toku odgovor na to pitanje još uvek ne znamo. U isčekivanju rezultata osvrnućemo se na to ko su najpoželjniji poslodavci prema istraživanju sprovedenom u EU zemljama, ali i na to zašto je ta vrsta informacija zanimljiva i bitna za poslodavce.

Naime, rezultati do kojih se dolazi ovom vrstom istraživanja su temelj na kojem se gradi brend kompanije kao poslodavca. Kandidatima su kod poslodavaca privlačne različite stvari u zavisnosti od toga da li se radi o onima koji tek stupaju na tržište rada ili o onima koji su već iskusni stručnjaci i menadžeri. Razlike se uočavaju i s obzirom na određene profile stručnjaka i branšu. Zbog toga brend treba prilagođavati u zavisnosti od ciljne grupe kandidata kojoj se obraćamo.


Svaka kompanija ima brend

Bez obzira da li to htela ili ne svaka kompanija ima brend. Međutim, ima li smisla dozvoliti da nešto toliko bitno kao što je brend bude van vaše kontrole? Ako uzmete u obzir da snažan brend može da duplira vaše prihode, da vam omogući da idete sa većom maržom, ali isto tako i da vam smanji troškove zapošljavanja i stopu fluktuacije onda ćete se složiti da je brend nešto na šta želite da utičete i kontrolišete.

Da bi brend bio nešto čime upravljate neophodno je da znate šta su potrebe i želje ciljne grupe kandidata i da oblikujete brend u skladu s tim.

A upravo je Najpoželjniji poslodavac istraživanje koje vam otkriva potrebe i želje različitih ciljnih grupa kandidata.


Rezultati istraživanja u EU

Prošlogodišnje  istraživanje sprovedeno među evropskim studentima različitih profila otkriva da su kod studenata ekonomskog usmerenja tri najpoželjnije karakteristike poslodavaca mogućnost ostvarivanja visokih primanja u budućnosti, mogućnost profesionalnog razvoja i dinamično radno okruženje.

Mladi ekonomisti žele da rade izazovan posao i da dobiju šansu da rukovode.

Nasuprot njima studenti tehničkih fakulteta, budući inženjeri i IT stručnjaci, najviše vrednuju mogućnost da budu inovativni, kreativni, da rade u dinamičnom radnom okruženju koje pruža osećaj sigurnosti zaposlenja.

Takođe, balans između posla i privatnog života sve više dobija na značaju kod mladih bez obzira na njihov obrazovni profil.

I dok su EU studentima i diplomcima iz ekonomije najpoželjniji poslodavci Google, L’Oreal, Microsoft, EY and PwC dotle su mladim inženjerima i IT-ovcima najpoželjniji IBM, Siemens, BMW, Google i Microsoft.

Ali ovaj tip informacija sam po sebi nije dovoljan da bi se izgradila uspešna brending strategija.


Kako izgraditi uspešnu brending strategiju

Da biste izgradili uspešnu brending strategiju neophodna je podrška menadžmenta i vlasnika, odnosno generalnog direktora. U suprotnom ponuda koja ima vrednost za kandidate neće imati šansu da zaživi unutar same kompanije.

Zatim, česta greška kod definisanja ponude koja ima vrednost za kandidate je da se polazi isključivo od saznanja do kojih se došlo interno istraživanjem zadovoljstva zaposlenih.

Iako je ono što zaposleni vide kao vrednost zaposlenja u kompaniji, i čime su zadovoljni, važno i predstavlja ono što kompanija zaista nudi u datom trenutku i njen istinski identitet, to često nije  garancija da je ono što se nudi dovoljno atraktivno i različito od drugih ponuda pa samim tim ne može da garantuje uspeh.

Takođe, neophodno je prilagođavati ponudu koja ima vrednost za kandidate s obzirom na konkretnu ciljnu grupu kandidata. Ukoliko je inovativnost nešto što se nudi ne može se komunicirati na isti način iskusnim kandidatima kao i onima koji tek počinju.

Ali pitanje koje se postavlja je odakle početi.


Odakle početi i kako jačati brend

Najbolje je početi od potreba kako vaše kompanije za novim ljudima tako i ciljnih grupa kandidata na našem tržištu.

Kupovina izveštaja vam omogućava da sagledate trenutnu poziciju koju vaša kompanija zauzima u poređenju sa najpoželjnijim kompanijama u Srbiji i šanse koje vam se ukazuju u nadmetanju za kvalitetne kandidate.

Kada imate potrebne informacije o tome šta najpoželjnije poslodavce čini poželjnima možete da budite kreativni i osmislite jedinstven i autentičan sadržaj. Neka vaše poruke budu privlačne, verodostojne i različite.

Predstavite se kvalitetnim kandidatima kroz profil poslodavca na Infostudovom sajtu. A jednom kada imate sav potreban materijal oglasite neograničen broj pozicija na onlajn sajmu.

Nataša Šovljanski

Postavljeno: 15.3.2016
Br pregleda: 2106
Komentari (0)

Vremeplov pretraga

Teme bloga

Autori bloga

Poslednji komentari

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Upravo sam primio 70.000€ jutros od tvrtke koja je strahovala od Boga ovdje je e-mail za kontakt ako trebate pravi kredit : suntrustfinancialhome@gmail.com...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Poštovani dragi klijente, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li u bilo kojem financijskom neredu ili trebate sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za početak lijepog mal...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com (...