HR sadržaji na mejl | O nama
Štampaj | Preporuči | Pretraga sajta
 

MojTim blog

tema: / autor

po naslovu:

21
Apr

Slanje radnika na rad u inostranstvo - kako to stvarno izgleda iz prve ruke


Energoprojekt već punih sedam decenija uspešeno posluje na stranim tržištima i iza sebe zaista ima bogato iskustvo kada je u pitanju slanje zaposlenih na rad u inostranstvo. Do sada smo radili u više od 70 svetskih zemalja, što je impozantna cifra, i prilično dobro može da pojasni naše znanje na pomenutu temu.

Nažalost, na našem tržištu sve je više firmi koje se se ne predstavljaju u pravom svetlu, nude sumnjive ugovore, dovode svoje potencijalne zaposlene u zabludu, što se na kraju može završti jako loše po nekoga ko je samo želeo da radi, stekne novo iskustvo ili obezbedi sebi i svojoj porodici poštena i stabilna primanja.

Energoprojekt danas posluje u preko dvadeset zemalja sveta, kao što su Katar, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Jordan, Oman, Peru, Kazahstan, Rusija, Gana, Nigerija, Uganda itd. ... S obzirom na tu činjenicu, sa punim pravom možemo reći da dobro znamo kako izgleda „prava“ procedura za slanje radnika na rad u inostranstvo. Baš zbog toga želeli bismo da svoje iskustvo podelimo sa svima koji planiraju da se upuste u takvu vrstu profesionalnog izazova, koji ukoliko se kvalitetno isplanira, poštujući pravila, zakone i propisane procedure, može biti nešto korisno i za pojedinca i za firmu, kao i za našu državu. Iskreno se nadamo da ćemo onima koji planiraju da rade u inostranstvu, na ovaj način barem donekle pomoći da donesu dobre odluke.


Kako to radi Energoprojekt


Ovako izgleda naša praksa: radnici koji odlaze na rad u ino-punktove su ili zaposleni u Energoprojektu ili su radnici kooperantskih firmi. Procedura odlaska radnika na rad u inostranstvo podrazumeva da radnici prvo prolaze internu obuku za bezbednost i zdravlje na radu, a pre upućivanja u ino-punkt vrši se i obavezan lekarski pregled.

Uslovi za dobijanje radne dozvole zavise od zemlje do zemlje. Neke zemlje utvrđuju kvote koje se obezbeđuju na period od jedne godine i obnavljaju se svake godine. Rok za njihovo podnošenje je početak godine za narednu godinu, što će reći da je Energoprojekt početkom ove godine podneo zahteve za kvote za 2016.godinu. Ukoliko se javi potreba i u toku godine mogu se podneti zahtevi za dodatne kvote. One se odobravaju u skladu sa preostalim mestima, odnosno u slučaju da druge firme nisu iskoristile svoje kvote.

Nakon toga dolazimo do sledećeg procesa - obezbeđuju se pojedinačna odobrenja za radne dozvole i pozivna pisma za radne vize.

Odlazak na rad u Rusiju


U Rusiji su od početka 2015. godine pooštreni uslovi za dobijanje radnih dozvola, što sada znači da su stranci dužni da polažu ispit iz 3 oblasti: ruskog jezika, istorije Rusije kao i osnove prava Ruske Federacije. Tek po položenom ispitu dobijaju Sertifikat koji važi 5 godina. Takođe svi radnici moraju da se registruju kao poreski obveznici na teritoriji Rusije  odnosno dobijaju identifikacioni poreski broj, a u lokalu se između radnika i ino-filijale potpisuje se Ugovor o radu u skladu sa ruskim propisima. Na osnovu toga se plaćaju porezi i doprinosi na teritoriji Rusije.

Po dolasku u bilo koji ino-punkt Energoprojekta, zaposleni se registruju, odnosno prijavljuje im se mesto boravka, a obezbeđeni su im smeštaj, zdravstvena zaštita  i ishrana - koja je nekada organizovana, a nekada predstavlja novčanu nadoknadu.

Što se tiče odlaska zaposlenih na rad u neku afričku zemlju, kao što je recimo Nigerija, važe sva ista pravila, osim što nema polaganja ispita.

Slanje radnika u Južnu Ameriku


Energoprojekt radi i na teritoriji Južne Amerike u Peruu. Procedura upućivanja zaposlenih iz Beograda je ista: obavezan je lekarski pregled i obuka za bezbednost i zdravlje na radu.

U Peruu ne postoje kvote, kao na primer u Rusiji, već se po dolasku radnika u Peru traži dozvola iz odeljenja za migracione poslove, sa kojom radnik može da zasniva Ugovor o radu u vremenu dok se ne završi procedura legalizacije boravka ( dobijanje rezident kartice) i to se upisuje u njegov pasoš.

Na osnovu overe u pasošu, pravi se Ugovor o radu koji ne može da traje manje od godinu dana, isti se registruje u Ministarstvu rada i po tom osnovu (posed Ugovora o radu) uz ostale potvrde (pasoš, izveštaj iz Interpola i slično) ispostavlja se zahtev za izdavanje rezident kartice. Dok se ne dobije rezident kartica, radnik ne može da radi.

U Peruu postoji limit da broj stranih radnika, ne može biti veći od 20% ukupnog broja angažovanih radnika. Drugi limit na ovom tržištu jeste da učešće u platama stranih radnika, ne može biti veće od 30% plata ukupno angažovanih radnika.


Zapošljavanje na Bliskom istoku 


Uslov rada kompanije na tržištu Bliskog Istoka, kao i na bilo kom tržištu, jeste poštovanje lokalnog zakonodavstva. Kada je u pitanju odlazak na rad u zemlje tog regiona, legalno dobijanje vize je prva stvar na kojoj se radi, ukoliko se zaposleni uklapaju u kvotu kompanije. Ta kvota se u ovom slučaju dobija na osnovu ugovorenog poslovnog angažovanja i obrazloženja potrebe. Naši stručnjaci po pravilu, posebno u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo kod klijenta prolaze kroz individualne intervjue i tek nakon toga dobijaju odobrenje za angažovanje. Ukrštenost informacionog sistema je na izuzetno visokom nivou, počev od izdavanja vize do naplate usluga za angažovanje zaposlenih. U zemljama kao što su Dubai, Katar, UAE i Oman, sve striktnije se uvode licence za zaposlene, slične licencama koje izdaje naša Inženjerska komora. Da bi kompanija opstala na ovom tržištu, ovakve licence su obavezne.

Za sve zaposlene koji se upućuju na rad u inostranstvo plaćaju se i prinadležnosti u Srbiji, u skladu sa našim zakonima, a zaposleni uživaju sva prava proistekla iz zakonodavstva Srbije, ali i države u koju su upućeni. 

Borjana Vićentijević

Postavljeno: 21.4.2015
Br pregleda: 8922
Komentari (22)

unisex profile picture
Sunčica Ivanović 22.7.2018

Moj muž je radio u Kuvajtu preko deset godina. Mašinski je inženjer za visoke mašine (bagere, rovokopače ..). Govori engleski, arapski i pomalo grčki i francuski. radio je i u Alžiru.Da li su vam potrebni radnici tog profila?

unisex profile picture
antonio 01.1.2018

pozdrav inace sam konobar trazim posao ako trebate bilo gdje zovite moj mail tonija200688@gmail.com hvala

unisex profile picture
Dragan 18.12.2017

Završio sam obuku za zavarivača u institut goša koja je trajala tri ipo meseca tig mig mag real početnik sam imam želju da učim ako vam treba takav čovek slobodno pozovite HVALA idragan361@gmail.com

unisex profile picture
Suzana Messaoudi 23.6.2017

Moja Muz je iz Alzira.Zivimo u Srbiji 5 godina.Ima alzirski pasos.Prica srpski .francuski.nemacki jezik I naravno arapski.Razume se u gradjevinske poslove.radeo je u Austriji I Svajcarskoj desetak godina.Hoce ponovo da ide da radi .kakve su mu sanse preko vase firme da nadje posao? Pozz.

unisex profile picture
Davor Bucic 28.1.2017

Imam u vlasnistvu firmu i jedini sam vlasnik i radnik te firme. Moja firma ima ugovor sa Njemackom firmom o mojim uslugama / radu u Rusiji. Moja firma je placena za moj rad u Rusiji od Njemacke firme. kakve su moje obaveze (ili obaveze moje firme) u vezi placanja poreza u Rusiji i da li te obaveze uopste ima moja firma ili ih ima Njemacka firma? Unaprijed hvala na savjetu i odgovoru.

unisex profile picture
ranko 06.12.2016

Imali neki kontakt telefon

unisex profile picture
Borjana Vicentijevic, Energoprojekt 09.11.2016

Poštovana Gordana, Energoprojekt za sada nema poslovne aranžmane u Madjarskoj, pa vam u tom smislu, na žalost, ne možemo pružiti potrebne informacije. Naš predlog bi bio da pogledate na sajtu koji se bavi imigracionim/boravišnim pitanjima u Madjarskoj: http://www.bmbah.hu/index.php?lang=en

unisex profile picture
Gordana 09.11.2016

Postovana, Firma iz BG me treba da posalje na strucnu obuku u Budimpestu duze od 90 dana. Kome da se obratimo za dozvolu za boravak, konzulatu u Beogradu ili nadleznim u Budimpesti. Tesko dolazimo do potrebnih informacija samo nas setaju. Hvala na pomoci. Srdacan pozdrav, Gordana

unisex profile picture
Borjana Vicentijevic 27.10.2016

Poštovani Predraže i Dragane, da biste bili u našoj bazi podataka, pošaljite nam svoju radnu biografiju / CV na imejl adresu: posao@energoprojekt.rs. Kontaktiraćemo vas ukoliko se ukaže slobodno radno mesto koje odgovara vašem radnom profilu.

unisex profile picture
Mirjana 27.10.2016

Postovani, ukoliko postoji mogucnost,zeleo bih da konkurisem za posao u Vasoj firmi.Po struci sam automehanicar,imam petnaest godina radnog iskustva.Preko deset godina sam radio u Auto kuci "Vozdovac" i pet godina u firmi ATP "Bora Kecic".Ukoliko imate potrebu za radnicima,na koju e-mail adresu mogu da prosledim svoj CV. Srdacno. Dragan Kovacevic

unisex profile picture
Predrag Radulovic 17.10.2016

Dali mogu da se zaposle i pomocni radnici ili kv radnici imam pk kvalifikaciju stolara inace sss poljoprivredni tehnicar

unisex profile picture
Borjana Vićentijević 02.6.2016

Poštovani, da biste bili u našoj bazi podataka, pošaljite nam svoju radnu biografiju / CV na imejl adresu: posao@energoprojekt.rs. Kontaktiraćemo vas ukoliko se ukaže slobodno radno mesto koje odgovara vašem radnom profilu.

unisex profile picture
Ivana Infostud 03.6.2016

Poštovani, možete poslati vašu biografiju na posao@energoprojekt.rs Srećno

unisex profile picture
Stanimirlulic 02.6.2016

Trazim poso tesara u imostranstvu nekada sam radio za vas preko unigrada iz srbskog sarajva one zgrade prko puta arene

unisex profile picture
Marinkovic Goran 29.5.2016

Treba mi posao varioca za gasovod itd,javiti na ovaj broj

unisex profile picture
Rada Anđelic 26.4.2016

Poštovani, Možete nam poslati svoj CV odnosno radnu biografiju na adresu posao@energoprojekt.rs kako biste se našli u našoj bazi podataka. Bićete kontaktirani ukoliko se ukaže slobodno radno mesto koje odgovara Vašem profilu.

unisex profile picture
stevan 15.4.2016

do nove godine bio sam zaposlen u komgrap holding visokogradnja zeleo bih da radim bilo u inostranstvu ili u srbiji . radio sam 4 god.u rusiji dali postoji sansa zaposljenja u energoprojektu .inace zidar vkv sam a radoi sam i kao tesar a imam 56 god ako moze zeleo bih vas odgovor .hvala .

unisex profile picture
Neko 28.11.2015

eno ima ona agencija sto su se obogatili na muci ljudi , sad su u Novom Sadu i zovu se Largoplus Srbija . Stalno salju ljude da rade na crno

unisex profile picture
Borjana Vicentijevic 29.7.2015

Draga Marina, Zaposleni Energoprojekta koji se upućuju na rad u Rusiju imaju Ugovor o radu u skladu sa zakonodavstvom Srbije. Shodno tome, ovim zaposlenima se uplaćuju i doprinosi u skladu sa našim propisima.

unisex profile picture
Marina 14.7.2015

Poštovana Borjana, pročitala sam Vaš blog koji se tiče slanja radnika u Rusiju.Ono što me zanima je kakav je njihov status u našoj zemlji,da li radnici pre slanja na rad potpisuju Ugovor o radu i u firmi koja ih šalje i kakav je stav u smislu doprinosa koji su im se do odlaska na rad u inostranstvo isplaćivali u našoj zemlji. Pozdrav. Marina

Vremeplov pretraga

Teme bloga

Autori bloga

Poslednji komentari

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Upravo sam primio 70.000€ jutros od tvrtke koja je strahovala od Boga ovdje je e-mail za kontakt ako trebate pravi kredit : suntrustfinancialhome@gmail.com...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Poštovani dragi klijente, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li u bilo kojem financijskom neredu ili trebate sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za početak lijepog mal...

Šta podrazumevamo pod pojmom korporativna društvena odgovornost?

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com (...